Ons project

Transformatorstation Breukelen

We zitten midden in de energietransitie en de ontwikkelingen gaan erg snel. Ons elektriciteitsnet is hier niet op voorbereid. Bij de op- en afritten (de transformatorstations) van het elektriciteitsnet ontstaan daardoor ‘elektriciteitsopstoppingen’. Eén van de grootste knelpunten in het elektriciteitsnet van de provincie Utrecht is het bestaande 380 kV-transformatorstation Breukelen-Kortrijk. Movares is gevraagd een Provinciaal inpassingsplan (PIP) op te stellen voor de uitbreiding van dit transformatorstation.

Jense van der Veen
Adviseur planstudies en ruimtelijke ordeningjense.vd.veen@movares.nl+31 (0)6 - 39 83 41 59

PIP en landschapsplan

Het transformatorstation kan de huidige transportcapaciteit niet meer aan. De duurzaam opgewekte elektriciteit kan niet meer vervoerd worden. Het gevolg is dat er geen bedrijven, woningen en maatschappelijke voorzieningen aangesloten kunnen worden op het hoogspanningsnet. Voor de uitbereiding van het transformatorstation hebben we een zgn. PIP opgesteld waarin we het project hebben getoetst op alle relevante aspecten. Denk hierbij aan: geluid, stikstofdepositie en magneetvelden. Daarnaast hebben onze landschapsarchitecten een bijbehorend landschapsplan opgesteld. Hierin zijn onder andere de waterhuishouding en de fasering voor de landschappelijke inpassing opgenomen.

Samenwerking met omgeving

Gedurende het hele traject is de omgeving nauw betrokken geweest bij het maken van keuzes. Voorbeelden hiervan zijn de locatiekeuze van het transformatorstation en de landschappelijke inpassing. Er zijn meerdere werksessies geweest waarbij omwonenden input konden leveren voor de landschappelijke inpassing. De omgeving reageerde hier zeer positief op. Dankzij deze intensieve samenwerking met de omgeving zijn er relatief weinig zienswijzen binnengekomen op het ontwerpbesluit. Dit geeft aan dat een investering aan de voorzijde zijn vruchten afwerpt later in het project.

Duurzaam

Het PIP is opgesteld voor de uitbreiding van een transformatorstation 380/150kV. Dit betekent dat het project bijdraagt aan het verduurzamen van Nederland. Daarnaast wordt er bij de realisatie gebruik gemaakt van herbruikbaar materiaal en elektrisch materieel. Ook de landschappelijke inpassing krijgt een prominente rol in het project waardoor de flora en fauna zo min mogelijk wordt verstoord.

Samenwerking

In dit project hebben we nauw samengewerkt met TenneT, Provincie Utrecht en de gemeente Stichtse Vecht. Andere stakeholders zijn het Hoogheemraadschap Stichtse Vecht (HDSR) en de Omgevingsdienst.

Periode2023 - Heden

Energietransitie

In 2050 moet de energievoorziening van ons land duurzaam zijn. Een belangrijke mijlpaal met het oog op de klimaatverandering. Deze omslag naar duurzame energie raakt...
Lees verder
X