In het energieakkoord is afgesproken dat er eind 2023 minimaal 4,5 gigawatt (GW) vermogen aan windmolens op zee moet staan. Hiervoor zijn er in de Noordzee in drie zones nieuwe windparken ontwikkeld die gekoppeld moeten worden aan het nationale hoogspanningsnetwerk. TenneT is aangewezen om deze aansluitingen te realiseren. Hollandse Kust Noord (HKN) vormt de laatste aansluiting op de routekaart ‘windenergie op zee 2023’. Movares heeft in opdracht van TenneT de detailengineering van het landstation HKN en het bijbehorende 380kV verdeelstation Wijk aan Zee gedaan.
Detailengineering land- en verdeelstation
In alle fasen van het van het ontwerpproces (Functional Design, Detailed Desingn for Tender en Detailed Design for Construction) hebben wij een bijdrage geleverd. De focus lag daarbij op de primaire installaties met de stalen ondersteuningen, funderingen en technische bouwwerken, de secundaire- tertiaire- en telecominstallaties, de EMC- aarding- en bliksembeveiligingsvoorzieningen en de hoogspanningskabels.
Innovatief ontwerpproces
Gedurende de verschillende ontwerpfases hebben we een steeds verder uitgewerkt ontwerp gemaakt van het landstation en het verdeelstation. Deze ontwerpen hebben wij volledig in 3D-BIM gemaakt. Door de primaire berekeningen als kortsluitkrachten, bliksembeveiliging en spanningsafstanden zelf te automatiseren wisten we het proces te versnellen en informatieverlies te beperken. Het Secundaire ontwerp hebben wij met behulp van EPLAN engineering opgezet. Dit platform integreert alle beveiligings- en besturingssystemen en ondersteunt de toepassing van de door TenneT gehanteerde RDS-PP codering voor alle assets.
Door onze eigen automatiseringsslag én het gebruik van EPLAN hebben we het landstation en het verdeelstation op een innovatieve wijze kunnen ontwerpen.
Locatie | Wijk aan zee |
---|---|
Periode | 2020 - Heden |
Klant | TenneT |
Op ieder moment toegang tot adequate informatie,een betere traceerbaarheid van besluitvormingsprocessen en reductie van faalkosten.